Week van de werkstress
Voor jou
Bij ons staat (werk)stress niet één week per jaar centraal, maar wij zijn dagelijks bezig met het doorbreken van het taboe op psychische klachten op de werkvloer. Natuurlijk willen wij tijdens de jaarlijkse “Week van de werkstress” extra aandacht geven aan dit onderwerp. Daarvoor zijn er een aantal speciale aanbiedingen en is er in die week een programma waar iedereen aan deel mag deelnemen. Check het zelf.
Van 14 t/m 17 november vindt de derde ‘Check je Werkstress week’ plaats. In deze week word in heel Nederland aandacht besteed aan werkstress. Er zijn elke dag activiteiten en mogelijkheden om het thema in de spotlights te zetten! Lees verder…voor de landelijke activiteiten.
Onze activiteiten en programma:
- maandag 14 november: check je werkstress
- dinsdag 15 november: check je gezondheid
- woensdag 16 november: check je dialoog
- donderdag 17 november: check je balans
Tevens hebben wij een veelzijdig aanbod op het gebied van (werk)stress, die tevens een positieve invloed hebben op jouw gezondheid. Zoals een Mindfull@work programma. Mindful@Work is een effectief en preventief middel tegen stress, wat ook nog eens zorg draagt voor het vergroten van het werkplezier! Lees verder op deze pagina.
Voor bedrijven
Wij als zorgaanbieder in de gemeente Deurne werken mee aan het plan van aanpak van de overheid en gaan de strijd aan tegen psychosociale arbeidsbelasting (PSA) waar werkstress ook onder valt. Co-counsel is supporter van het Europees Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het werk, en is een campagne gestart om de strijd aan te gaan tegen Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) om daarmee een gezonde werkplek te creëren.
Deze campagne sluit aan bij het programma van de landelijke campagne “Herken de druppel, check je werkstress”, bij het Nationaal Programma Preventie en de Europese campagne “Gezond werk is werk zonder stress” die loopt van april 2014 tot april 2018.
Wat is ons doel:
Wij willen de gezondheid van bedrijven, organisaties en instellingen optimaliseren. Samen met jou willen wij jouw bedrijf en jouw medewerkers zo gezond mogelijk maken. Co-counsel gelooft dat het delen van kennis hierin de eerste stap is. Met deze campagne proberen wij je bewust te maken van de eigen verantwoordelijkheden om PSA te bestrijden en daarmee het ziekteverzuim terug te dringen.
Wij zijn gespecialiseerd in stress gerelateerde klachten die voortkomen uit PSA en proberen met onze kennis bedrijven, organisaties en instellingen te begeleiden en ondersteunen bij de strijd tegen PSA. Wij hebben regionaal onderzoek gedaan naar PSA die terug te vinden is in onze PSA Informatiegids.
Om de problematiek bij jouw bedrijf in kaart te brengen en te bestrijden zijn er verschillende gevalideerde instrumenten ontwikkeld.
Wat we voor jou EN jouw personeel hebben ontwikkeld
- Screeningsinstrument: herkennen van PSA
- Informatiegids PSA: analyse en achtergrondinformatie.
- Hersteltraject: preventief coachen voor ziektepreventie en ziekteherstel.
- Stresswijzer – stress voorkomen en aanpakken: tips & tools voor de zelfredzaamheid van medewerkers om PSA te herkennen, te voorkomen en aan te pakken
- Mindful@Work achtweekse programma. Er wordt een combinatie gezocht wat past bij de hulpvraag. Denk bijvoorbeeld aan een combinatie van: actieve beweging, psycho educatie, mentale weerbaarheidstraining, Assertiviteitstraining, yoga, individuele counselling en mindfulness.
Wat is belangrijk voor jouw organisatie?
De arbeidsinspectie gaat als eerste in de sectoren zorg en onderwijs controleren in hoeverre de diverse aspecten van werkstress adequaat zijn meegenomen en gemeten in uw Medewerker Tevredenheidsonderzoek (MTO) en Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E). Daarnaast kijkt de inspectie of jouw organisatie voldoende beleid heeft ontwikkeld op het gebied van werkstress.
Dit betekent dat jij en jouw medewerkers zelf verantwoordelijk zijn voor de aanpak van PSA op de werkvloer.
Download 99 tips: werkstress_99oplossingen
Columns van werkdruk naar duurzaam inzetbaar:
- Wat is werkdruk? – week 38
- Hoe kan je zelf met werkdruk omgaan? – week 40
- Op welke manier ga je met je werkgever in gesprek? – week 42
- Van een onevenwichtige werkdruk naar duurzame inzetbaarheid! – week 44