Alles Is Gezondheid

Make the Move en ga samen met ons in 30 dagen extra aandacht geven aan een gezonder en  vitaler Nederland.

Onze focus ligt op ziektepreventie en ziekteherstel. Daarbij is het van belang om bewust onbewust te worden. Dat wil zeggen dat je jouw eigen processen en ontwikkeling herkent, en die bewust omzet in acties. Of te wel door jouw eigen ervaringen wijzer te worden.

make the move

Deze maand helpen we jou er een handje bij en zullen we elke dag een blogspot plaatsen. Deze gaat in op allerlei gezondheidsfeitjes.

Lees snel hieronder voor  Mijn blog in de Spotlight! 


Woensdag 11 maart

Wat is jouw content?

Vandaag de laatste blogspot voor Make the Move. Ook het begin om de extra acties, informatie en tips verder uit te werken naar de praktijk. Wie is mijn doelgroep, wat wordt het gezamenlijk doel, wat is de uitkomst, en hoe passen we dat toe in ons toch al drukke agenda. Dit is een vorm van content marketing. Mijn doel meetbaar en effectief maken, of te wel verbinding maken van mijn aanbod aan mijn doelgroep. Maar hoe bereiken wij onze doelgroep, hoe brengen wij onze boodschap over?

Bij co-counsel bestaat het voorrecht dat wij in onze therapievormen of interventies in alle tijden gelijkwaardig en in overeenstemming zijn met onze doelgroep, dat wil zeggen de klant wordt manager van zijn eigen proces of hulpvraag. Dit ontstaat door het (actief) luisteren naar de gedachten en gevoelens van de hulpvrager om daarmee nieuwe inzichten te creëren. Door handige hulpmiddelen en door middel van pragmatische oefeningen, in te spelen op de behoeften van de hulpvrager. Dit lijkt in de praktijk al op content marketing; het behalen van je doel vanuit je eigen ervaringen,  jij bent de specialist over je eigen, gedachten, gevoelens en gedragingen en gaat dat verbinden met ‘het product’ (de perfectie versie van jezelf) wat je van jezelf neer wilt zetten.

Maar mag jij ook zijn wie je bent? Of spiegel jij je liever aan anderen. Wees op je hoede want jouw autonomie (het kunnen zijn wie je bent) zorgt ervoor dat jij je acties verbindt met je uiteindelijke doel. Of te wel je eigen content (wat er in zit of erin kan).

Om een lang verhaal kort te maken, komt het erop neer dan mijn content (het willen behalen van goede resultaten en het uitvoeren van professionele interventies) alleen lukt als ik mijn doelgroep kan verbinden met het binnentreden van de zoektocht naar zijn of haar ‘ware ik’. Op zoek naar identiteit, autonomie en bewustwording. De eerst stap maak jij, voor de rest zorgen wij (jij en ik).

Wil jij alle blogspots nog eens rustig nalezen, bestel dan het unieke naslagwerk. Het naslagwerk bevat naast de blogspots, extra unieke informatie en tools.

Tevens geven wij drie PSA-Stresswijzers weg. Deze Stresswijzer werkt als een spiegel om zelf stress te leren herkennen en door middel van de handige tips en informatie stress voortkomend uit PSA aan te pakken en te voorkomen. Wat moet je daarvan doen? Schrijf jouw reactie over de blogspots van co-counsel voor de actie Make the Move naar ons, en wie weet win jij de PSA-Stressijzer ter waarde van 15,-.

Met kriebels (een beetje nerveus ben ik wel) heb ik dit laatst blog voor jou als lezer geschreven. Ik heb geprobeerd door middel van verschillende onderwerpen jou in beweging te laten komen om samen te werken aan een betere (psychische) gezondheid. Nu nemen we natuurlijk niet helemaal afscheid want Make the Move doe je niet even maar heel je leven.

maartje_raeskin

 

Heel veel succes en tot horens,

Groet, Maartje 

 

 

Je kan je nog steeds opgeven voor de gratis wandelcoaching of de gratis workshop “Hoe word ik duurzaam inzetbaar?”


Dinsdag 10 maart

Tijd voor de balans

Eén na laatste dag, het moment om eens de balans op te maken en na te gaan wat het blog, en de acties hebben opgebracht.

Vorige week werden mij door de organisatie van Alles is Gezondheid de volgende vragen gesteld. Welk doel heb je met Make the Move heb bereikt? Waar ben je tegenaan gelopen en met wie heb je samen gewerkt?

Als eerste is de afgelopen maand een verrijking voor me geweest. Het doel om een beweging op gang te brengen en mensen meer informatie te geven over hun gezondheid op mentaal, lichamelijk en maatschappelijk vlak heeft geresulteerd in een paar nieuwe interventies binnen co-counsel. Met het voorjaar voor de deur, is de wandelcoaching een vast onderdeel geworden in de therapievormen waar mensen uit kunnen kiezen. Naast wandelcoaching bestaat er de mogelijkheid je lichaam en geest tot totale rust te brengen door middel van een mindfulness bodyscan. Deze twee interventies bieden op een laagdrempelige wijze de mogelijkheid je lichaam en geest te trainen en werken mee aan duurzame inzetbaarheid en mentale veerkracht. Hier ben ik natuurlijk erg trots op! Al heeft het me de nodige inspanning gekost: tijdsdruk en stress. Het schrijven van een blog is niet zomaar iets, je wilt professionele bronnen hebben, wetenschappelijke feiten, interessante onderwerpen en dat allemaal in perfect Nederlands verwerkt, zonder taal- of spellingsfouten. Goede opbouw, verwijzing naar bronnen of meer informatie enzovoorts. Een hele klus vol uitdaging en inspiratie. Ik kan wel stellen: Ik heb in ieder geval niet stil gezeten…

De informatie, tips en oefeningen die betrekking hebben op werkdruk of werkstress op de werkvloer zijn verder onder de aandacht gebracht. Het feit dat een gemiddelde persoon op straat nog nooit gehoord heeft van psychosociale arbeidsbelasting (ziekteveroorzaker nummer één) zegt genoeg dat ziektepreventie nog niet als voorzorgsmaatregel bij bedrijven is georganiseerd. Dit kan volgens ons beter. Wij zullen ons in de toekomst hierop blijven focussen. Hoe we dat doen? Bedrijven blijven benaderen en de workshop “Hoe word ik duurzaam inzetbaar” blijven promoten.

De samenwerkingen zijn in volle gang, zo zijn de wandelcoaches een mooi voorbeeld van dat je met samenwerking een mooi netwerk kan verbinden, die zo een groot gebied kan voltrekken. De benadering voor samenwerking met bedrijven blijft stug. Dit blijft dan een kwestie van doorzetten, en mijn ondernemingskwaliteiten inzetten.

Het feit dat er meer bezoekers mijn website hebben bezocht, (de aantallen zijn zelfs verdubbeld!) en dat er een uitgebreider aanbod aan interventies is gekomen zorgt er voor dat ik enorm trots ben op de ontwikkelingen die mijn bedrijf blijft volgen. Op deze manier verrijkt het mijn algemeen welbevinden en geniet ik volop! Je kan eigenlijk wel zeggen dat er sprake is van een bevoorrechte werkplezier en werkgeluk!!

Je weet nooit wat je kunt, totdat je het probeert. Wees jezelf, die reist namelijk het langst met je mee. En alles wat je aandacht geeft zal groeien.

Alles is Gezondheid enorm bedankt voor de actie Make the Move!

Morgen lees je de afsluiting en krijg je de kans een PSA-Stresswijzer te winnen. Ook kan jij je opgeven voor het exclusieve naslagwerk van Make the Move blogspot.

Een reactie achterlaten? Graag, volg deze link.

_________________________________________________________________________________________________

Maandag 9 maart

Actiedag wandelcoaching

Vandaag alweer de laatste week voor Make the Move!!! Verfris vandaag je neus en je geest met een een gratis wandelcoaching.

Vandaag wandel ik graag met u mee.

Elke dag 30 minuten aansluitend bewegen is gezond. Met Make the Move kom je vandaag daadwerkelijk in beweging. Neem nu de kans om met een professionele coach een wandeling te maken. Tijdens deze wandeling staat u als mens centraal en wordt u gecoacht in de natuur. Uw eigen personal coach nu gratis voor de actie Make the Move in 30 dagen. Deze wordt u aangeboden door co-counsel coöperatief in coaching en counselling en is uniek!

  • Plaats:Deurne
  • Vertrek op:Kasteelhoeve 13
  • Tijden: 14.00 – 16.00 uur. Alleen vooraf inschrijven.
  • Duur wandeling:ongeveer 55 minuten.

!!Let op! Deze actie wordt herhaald op Maandag 16, 23 en 30 maart 2015!! Lees verder op wandelcoaching.


Zondag 8 maart

Actiedag

Wij geven geheel kosteloos een workshop “Hoe word ik duurzaam inzetbaar”.

De afgelopen jaren hebben in teken gestaan van re-organisaties en bezuinigingen. Door de vergrijzing, andere indeling van het arbeidsproces en een tal van andere factoren, is voor veel werknemers de werkdruk toegenomen – dit met alle gevolgen van dien. Op dit moment is in Nederland psychosociale arbeidsbelasting (PSA) de grootste ziekte veroorzaker, werkdruk is hierin een belangrijke factor. Een te hoge of onregelmatige werkdruk kan namelijk werkstress en hierdoor uiteenlopende klachten veroorzaken.

Wij denken dat dit anders kan, dat werkgevers en werknemers de krachten kunnen bundelen om samen een duurzaam werkklimaat te creëren. Zo ontstaat een gezond bedrijf en duurzaam inzetbare werknemers. Deze workshop richt zich op de aspecten van werkdruk die de werknemers kunnen beïnvloeden. Onderwerpen hierin zijn ontspanning, planning en communicatie.

In de workshop zullen een aantal aspecten centraal staan, zoals werkdruk, psychosociale arbeidsbelasting en duurzame inzetbaarheid. Het doel van de workshop is om de bewustwording van de deelnemers te vergroten, evenals het versterken van een aantal nuttige vaardigheden. De workshop is laagdrempelig en kan een eerste stap vormen in het herstel of voorkomen van uitval bij de werknemer.

Geef je snel op want vol is vol! 

  • Datum : maandag 20 april van 10.00- 12.00 uur
  • Locatie: Kasteelhoeve 13 In Deurne

Inschrijfformulier


Zaterdag 7 maart

Emmer legen

En heb je gisteren de bodyscan gedaan? Hoe beviel het? Op welke manier heb je het ervaren?

Of ben je er helemaal niet aan toegekomen, vind je het sowieso lastig om tijd voor jezelf in te plannen. Ging je aandacht tijdens de bodyscan naar de strijk was die nog op je te wachten staat of bij de boodschappen die nog gedaan moeten worden.

Heb jij het gevoel dat je vaak dingen ‘moet’, dat de dag voorbij vliegt en dat je eigenlijk niet toe bent gekomen aan dingen die je (ook) nog graag had willen doen? Word je vaak moe wakker? Of doe jij vaak twee dingen tegelijk? Lijken de taken zich op te stapelen en heb je moeite met ontspannen. Of voel jij je snel geïrriteerd, of afgeleid?

Let op de kans is groot dat deze signalen gaan leiden naar overspannenheid of burn-out.

Zo’n 13 procent van de Nederlandse bevolking heeft last van deze zogenaamde burn-out klachten. Door de opeenstapeling van bijvoorbeeld een reorganisatie en een ziek kind thuis kan de uiteindelijke druppel zijn die de emmer doet overlopen. Het is belangrijk dat jij die druppel herkent en de emmer tijdig leegt.

Hoe leer je de emmer te legen?

Bewegen is daarvoor heel belangrijk, dit hebben we al aangeven tijdens de actie van onze wandelcoaching.

Het is ook heel belangrijk dat jij je signalen leert herkennen, dat jij jouw grens durft aan te geven en dat je werkt aan je psychische gezondheid. Dit kan door middel van een assertiviteitstraining of een cursus “Opkomen voor jezelf”. Ook kan een simpele stresstherapie al helpen om klachten te voorkomen.

Bespreek in ieder geval jouw klachten met een ander. Helaas is het hebben van psychische klachten nog steeds taboe in Nederland en sleutelen we liever aan onze auto dan aan ons zelf. Wees in ieder geval bewust dat als je jouw signalen (zowel lichamelijke als geestelijke) niet serieus neemt en/of tijdig aanpakt jouw stress chronisch kan worden. Is er sprake van aanhoudende werkdruk of werkstress, bespreek dit dan met je leidinggevende. In de meeste gevallen is er sprake van een structureel probleem waarbij je werkgever verplicht is om deze aan te pakken.

Wat kan je nu zelf doen?

Oefening:

Pak pen en papier en maak een lijst wat bij jou stress veroorzaakt. Vervolgens zet een rondje bij de situaties die je kunt oplossen. En een kruisje bij de situaties die je NIET kunt oplossen.

Veel kruisjes ingevuld? Kijk of je deze stressveroorzaker daarop kan aanspreken. Of laat je begeleiden zodat deze stress jou niet meer de baas is.

Voor de stress waar jezelf iets aan kan doen, go for it! Vergeet niet dat het mentale topsport is. Dat wil zeggen: het kost enige moeite, hijgen, puffen en doorzetten hoort daarbij.


Vrijdag 6 maart

Stress wat is dat eigenlijk?

Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Stress is niet per definitie ongezond. U heeft een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren.

Gezonde stress is de spanning die u voelt voor een examen, optreden, sollicitatiegesprek of andere spannende gebeurtenis. Stress zorgt ervoor dat u extra alert kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de spanning weer af.

Wat gebeurt er in mijn lichaam als ik stress ervaar?

Stress brengt uw lichaam in staat van paraatheid. Het hormoon adrenaline komt vrij, ook wel vlucht- of vechthormoon genoemd. Met als gevolg:

  • De bloeddruk gaat omhoog;
  • de hartslag stijgt;
  • de spieren spannen zich;
  • de longblaasjes verwijden zich en de ademhaling wordt sneller;
  • het bloed trekt weg uit het gezicht;
  • de spijsvertering komt op een laag pitje te staan;
  • de keel knijpt samen, de handen worden koud, het zweet breekt uit.

In een fractie van een seconde is uw lichaam klaar voor actie. Bepaalde vormen van stress zijn belangrijk voor uw lichaam en past bij het ritme in deze maatschappij.

Als de stress lang duurt, is er meer tijd nodig om te herstellen. Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie: hoe heviger de reactie, hoe meer tijd u nodig heeft voor herstel. Ook als er veel momenten van stress zijn, is er wellicht te weinig tijd om tussendoor te herstellen. Dus als stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen, op zo’n moment spreken we van ongezonde stress.

Om stress te hanteren zijn er verschillende antistresstherapieën. Een makkelijke oefening die u thuis op elk gewenst moment van de dag kan toepassen is de Quick Bodyscan.

Klik hieronder op het geluidsfragment en ervaar een Quick Bodyscan en luister naar uw lichaam.

 


Donderdag 5 maart

Hoe word ik duurzaam inzetbaar? Raadpleeg de tips!

Wat is duurzame inzetbaarheid? Duurzaam inzetbaar is een beleid waarbij zoveel mogelijk rekening gehouden wordt met de specifieke omstandigheden en wensen van medewerkers in de verschillende fasen van hun leven en loopbaan. Duurzame inzetbaarheid richt zich op jong en oud. Voor organisaties is het belangrijk dat alle medewerkers goed inzetbaar blijven. Goed inzetbare medewerkers kunnen beter inspelen op aanpassing van hun takenpakket, verandering in hun loopbaan en ontwikkelingen in de organisatie.

Wat zijn duurzaam inzetbare medewerkers? Duurzaam inzetbare medewerkers zijn medewerkers die het vermogen hebben om nu en in de toekomst een toegevoegde waarde te leveren aan de organisatie en daarbij ook zelf de meerwaarde van ervaren. Het vermogen is de mentale veerkracht om te herstellen van stress en tegenslag.

Duurzaam inzetbaar worden? Raadpleeg de tips!

Deze tips komen uit de landelijke campagne ‘Herken de druppel, check je werkstress’ en de Europese campagne ‘Gezond werk is werk zonder stress’ van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. En staan ook in de PSA-Stresswijzer!

Stap 1 Zie en grijp kansen.

Tip 1 – Neem het werk van een zieke collega over. Dat is niet alleen plezierig voor je werkgever. Het is voor jou een kans om ervaring op te doen en te laten zien dat je wilt leren.

Tip 2 – Trek interessant werk naar je toe. De inspiratie die je krijgt van nieuwe kennis en ervaring geeft meer dan genoeg energie om dat aan te kunnen. En je werkgever ziet niets liever dan gemotiveerd personeel.

Tip 3 – Houd je hobby’s niet voor jezelf. Je werkgever bepaalt jouw waarde voor het bedrijf aan de hand van alles wat je doet en kan, ook buiten het werk om.

Tip 4 – Leer elk jaar iets nieuws. Probeer elk jaar tenminste één nieuwe vaardigheid, groot of klein, aan te leren. Dat is niet alleen leuk, het houd je ook scherp. Bovendien blijf je interessant voor je huidige én je toekomstige werkgever.

Tip 5 – Bedenk welke kansen voor jou belangrijk zijn. Probeer voor jezelf duidelijk te hebben welke kennis of ervaringen je nog waardevoller zullen maken voor je huidige of toekomstige werkgever. Hierdoor zie je kansen ook sneller voorbij komen. Je weet tenslotte al welke kansen voor jou van waarde kunnen zijn.

Tip 6 – Praat me je leidinggevende over de toekomst van de organisatie. Voor jou is het belangrijk om te weten wat de plannen van de organisatie zijn. Misschien zijn er nieuwe ideeën waar jij een rol in kunt spelen. Praat eens met je leidinggevende hierover, dan kom je niet voor verrassingen te staan.

Stap 2 Ontwikkel jezelf.

Tip 7 – Sta eens in de schoenen van je werkgever. Als je door de ogen van je werkgever zou kijken, wat zou je dan aan jezelf als werknemer willen verbeteren? Doe een voorstel voor een cursus in die richting. Dan krijgt je werkgever een betere medewerker en vergroot jij je inzetbaarheid.

Tip 8 – Leer van je collega’s. Hebben je collega’s kennis en vaardigheden die jij je ook wel eigen zou willen maken? Om iets nieuws te doen of te leren hoef je echt niet altijd van baan te veranderen.

Tip 9 – Denk vooruit als het om je gezondheid gaat. Je hebt je gezondheid nodig om tot je pensioen prettig te kunnen werken. Als je fysiek zwaar werk doet, denk dan eens na over hoe lang je dit kunt blijven doen. Bedenk wat je nog meer kunt doen zoals nieuwe vaardigheden aanleren die minder belastend zijn, of het opleiden van jonge collega’s. Op die manier blijf je altijd van waarde voor het bedrijf.

Tip 10 – Investeer in je gezondheid. Als je niet fit bent, presteer je minder op de werkvloer en val je op lange termijn misschien wel uit. Investeer daarom in je gezondheid. Bedenk dat dit ook een onderwerp is dat voor je werkgever van belang is. Daar kun je dus best met elkaar over in gesprek gaan . Het aangeven van grenzen en het herkenbaar maken van stress die je ervaart. Houd je lichaam en geest in balans, blijf niet met klachten rond lopen ook al denk je dat je het aankan. Wat is je dagelijks ritme? Welke veranderingen zie je daarin? Hoe ga je om met je tijd? Wat vind je echt belangrijk om te doen?

Tip 11 – Praat met je vrienden. Vraag eens aan je vrienden hoe het bij hen op het werk gaat. Welke oplossingen daar zijn gevonden, hoe het bij hen op de werkvloer geregeld is. Of praat er met collega’s over. Misschien komen daar wel tips uit waar je jezelf en je werkgever een plezier mee kunt doen.

Tip 12 – Verplaats jezelf in de klant. Stel dat jij niet de maker, maar de gebruiker van jullie producten of diensten zou zijn; wat zou je dan missen? Misschien kun jij wel een rol spelen in die verbeterslag. Dit is voor jezelf uitdagend, voor de klant prettig en je laat je werkgever zien dat jij iets extra’s te bieden hebt.

Stap 3 Ontdek je mogelijkheden.

Tip 13 – Schrijf je eigen afscheidsspeech. Denk eens vooruit naar je laatste werkdag en schrijf je afscheidsspeech waarin je terugblikt op je werkzame leven. Wat zou daar in staan? Zo krijg je goed in beeld wat je tot nu toe gedaan hebt, maar vooral ook wat je nog wilt gaan doen.

Tip 14 – Zorg ervoor dat je met plezier naar je werk gaat. Stel jezelf de vraag: ‘Ga ik met plezier naar mijn werk’? Zeg je ‘nee’, ligt dat dan aan je werkgever? Of zijn het dingen waar je zelf iets aan kunt veranderen? In het laatste geval kun je misschien vandaag al beginnen!

Tip 15 – Maak een top vijf van je leukste werkmomenten. Als je jouw hele carrière tot nu toe overziet, wat waren dan de mooiste en meest inspirerende momenten? Zet dat eens voor jezelf op papier. Als je daarnaar kijkt, wat kun je dan doen om dat gevoel vaker te krijgen?

Tip 16 – Geef je werkgever tips om het werk leuker te maken. De dingen waar je niet blij van wordt, liggen echt niet altijd vast. Aan klagen heeft je werkgever niets, maar aan concrete voorstellen van jou en je collega’s om het werk en de sfeer op de werkvloer te verbeteren des te meer.

Tip 17 – Stel elk jaar opnieuw je CV op. Als je niet oppast, vergeet je door de drukte van het dagelijks werk wat je allemaal al hebt gedaan en geleerd. Breng dat minimaal één keer per jaar voor jezelf in kaart zodat je jouw werkgever goed duidelijk kan maken wat je kunt en waar jouw groeimogelijkheden in het bedrijf liggen. Workshops, cursussen en trainingen kun je allemaal toevoegen.

Tip 18 – Bedenk waar jij in uitblinkt. Als je werk doet wat je goed kunt, gaat dit je vaak gemakkelijker af, en het is vaak nog leuk om te doen ook. Waar blink jij in uit? Probeer breder te kijken dan alleen je werk. Wat doe je graag thuis, wat zijn je hobby’s? Zijn er misschien kansen om hiermee ook op je werk van waarde te zijn?

Heel wat tips, wat je niet in één dag moet willen bereiken. Want duurzaam inzetbaar doe je niet voor even maar voor heel je leven.


Woensdag 4 maart

Hoe word ik duurzaam inzetbaar. Van werkstress naar werkplezier.

In de afgelopen blogspots hebben we het over verschillende omstandigheden gehad die bij kunnen dragen aan ziekte of verzuim. Hebben we tips en informatie voor je verzameld om signalen te herkennen, te voorkomen en aan te pakken.

Maar hoe ga je nu concreet van werkstress naar werkplezier? Allereerst is het goed om te weten dat er helaas geen kant en klaar concept is voor de aanpak naar duurzame inzetbaarheid. Het blijft in mijn ogen toch echt een combinatie van omstandigheden die zowel de verantwoordelijkheid van de medewerker zelf veracht als de verantwoordelijkheid en het beleid van de werkgever en/of het bedrijf. Wel kan je werken aan jouw eigen inzetbaarheid.

Aandachtspunten voor de medewerker:

  • Persoonlijke ontwikkeling medewerker
  • Mentale weerbaarheid medewerker
  • Betrokkenheid/motivatie medewerker
  • Competenties/vaardigheden medewerker
  • Doorgroeimogelijkheden
  • Life events (thuissituatie)

Voor het bedrijf:

  • Interne communicatie
  • Welzijnsbewust management
  • Belangstelling/betrokkenheid naar medewerkers
  • Veilig en gezond arbobeleid
  • Bedrijfscultuur

Een bepaald stappenplan kan helpen om je duurzame inzetbaarheid te vergroten.

Morgen zullen we tips geven, van “Zie en grijp kansen” tot “Ontdek je mogelijkheden”.

Meer informatie lees je in de columns


Dinsdag 3 maart

Psychisch (werk) klachten.

Vandaag alweer het laatste onderwerp over psychosociale arbeidsbelasting.

Psychische klachten kunnen allerlei oorzaken en gevolgen hebben, maar ze hebben met elkaar gemeen dat ze een grote invloed hebben op je welbevinden en de werkstress. Bij psychische klachten die een verband hebben met je werk wordt onderscheid gemaakt tussen:

  • Beroepsgebonden depressie;
  • overspannenheid en burn-out;
  • posttraumatische stress-stoornis (PTSS).

Werkgebonden psychische klachten worden vaak niet erkend als beroepsziekten. De relatie tussen ziekte en werk zijn niet altijd even duidelijk. Meestal wordt er gesproken over een opeenstapeling van signalen van zowel de thuis als de werksituatie.  Voor deze psychische klachten is een diagnose nodig van een (bedrijfs)arts.

Lees verder wanneer u te maken heeft met een:

We hebben een zo goed mogelijk beeld willen schetsten van de signalen, en met behulp van een aantal tips of informatie u de eerst stap naar herstel willen aanreiken. Speciaal voor psa-klachten is er een speciale PSA-Stresswijzer ontwikkelt. Deze stresswijzer is dé hulpmiddel betreft PSA, stress, en herstel. Klachten aanpakken en voorkomen. Gericht voor de werknemer maar zeker ook een belangrijke tool voor de werkgever. Bestellen of meer informatie klik hier.


Maandag 2 maart

Actiedag gratis wandelcoaching

Vandaag wandel ik graag met u mee.

Elke dag 30 minuten aansluitend bewegen is gezond. Met Make the Move kom je vandaag daadwerkelijk in beweging. Neem nu de kans om met een professionele coach een wandeling te maken. Tijdens deze wandeling staat u als mens centraal en wordt u gecoacht in de natuur. Uw eigen personal coach nu gratis voor de actie Make the Move in 30 dagen. Deze wordt u aangeboden door co-counsel coöperatief in coaching en counselling en is uniek!

  • Plaats: Deurne
  • Vertrek op: Kasteelhoeve 13
  • Tijden: 11.00 – 14.00 – 16.00 – 20.00 uur. Alleen vooraf inschrijven.
  • Duur wandeling: ongeveer 55 minuten.

!!Let op! Deze actie wordt herhaald op Maandag 9 maart 2015!! Lees verder op wandelcoaching.


Zondag 1 Maart

Onevenwichtige werkdruk

Werkdruk komt in vele vormen voor en kent vele mogelijke oorzaken. Mogelijke oorzaken zijn te vinden in de manier waarop het werk in uw bedrijf is georganiseerd, van slechte planning tot onvoldoende opgeleid personeel. Het heeft ook zeker te maken met uw persoonlijke kenmerken, omstandigheden en kwaliteiten.

Werkdruk kan veroorzaakt worden door onder andere de volgende factoren:

  • Veel werk in te weinig tijd moeten doen;
  • weinig taken hebben;
  • weinig uitdaging in het werk hebben;
  • geen gezamenlijk (werk)doel hebben;
  • geen verantwoordelijkheidsgevoel;
  • (te) hoog ziektepercentage;
  • een conflict met je collega of leidinggevende hebben;
  • een re-organisatie;
  • een onduidelijke taakomschrijving;
  • veeleisende klanten/cliënten;
  • weinig pauzes/vakanties.

Ook persoonlijke omstandigheden kunnen zorgen voor een verhoogde werkdruk:

  • Slecht ‘nee’ kunnen zeggen tegen werk;
  • perfect werk willen leveren;
  • niet assertief zijn;
  • problemen thuis of in je sociale omgeving.

Wordt werkdruk de baas en voorkom overspannenheid of burnout.

Tip 1 – Neem voldoende pauzes. Rust is belangrijk om scherp te blijven ook als het lijkt dat u  daar geen tijd voor hebt.

Tip 2 – Plan je werkzaamheden goed. Bereidt u goed voor op de volgende werkdag, plan tijd in voor onverwachte klussen en overleg goed met uw collega’s over elkaars verwachtingen.

Tip 3 – Zeg nee. Durf ‘nee’ te zeggen. Niet elke opdracht hoeft (meteen) te worden uitgevoerd.

Tip 4 – Beperk overwerk. Beperk overwerk zo veel mogelijk. Bij voortdurend overwerk is er sprake van een structureel probleem dat de werkgever moet oplossen.

Tip 5 –  Neem uw klachten serieus. ‘Luister’ naar uw eigen lichaam.

Meer lezen over dit onderwerp.

!!!Let op morgen weer een actiedag in de praktijk, nu alvast opgeven, dat kan lees hier verder!!!


Zaterdag 28 februari

Pesten

De impact van pesten. Onderschat pesten niet. Pesten is iets wat vaker gebeurt en meestal over een langere tijd. Pesters proberen je met kwetsen te vernederen. Het gaat daarbij niet om een eenmalige vervelende grap of opmerking, maar om een structureel probleem. De gevolgen hiervan kunnen enorm zijn.

Pesten neemt in Nederland helaas nog steeds toe. Recent onderzoek wijst uit dat zo’n 19.2% van de Nederlanders te maken heeft met “pestgedrag” op het werk.

Bron

Pesten kent veel verschillende vormen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Vervelende opmerkingen;
  • grapjes maken die ten koste van jou gaan;
  • beledigen en schelden;
  • negeren of sociaal (alsof je niet bestaat bij een ander);
  • roddelen;
  • gebaren maken.

Pesten uit zich in verschillende situaties via:

  • Face to face;
  • sociale media;
  • stalken;
  • in groepsvorm.

Als plagen pesten wordt.

Tip 1-  Accepteer het pestgedrag niet. Als je gepest wordt door collega’s of leidinggevenden, dan is het belangrijk te zeggen dat je het pestgedrag niet accepteert.

Tip 2 –  Neem iemand in vertrouwen. Praat er over met een collega of leidinggevende die je vertrouwt. Als deze binnen je organisatie niet beschikbaar is, kun je contact opnemen met een lid van de ondernemingsraad, iemand van de vakbond, de bedrijfsarts, huisarts of met de klachtencommissie.

Tip 3 – Herken pesten op de werkvloer. Als een collega wordt gepest, maak de pester dan duidelijk dat dit gedrag niet op prijs wordt gesteld. Spreek hem of haar dus aan op zijn of haar gedrag. Vaak stopt het pesten als veel mensen de dader duidelijk maken dat zijn/haar gedrag niet op prijs wordt gesteld.

Tip 4 – Kom voor jezelf op. Geloof in jezelf en laat niemand over je heen lopen.

Meer lezen over dit onderwerp.


Vrijdag 27 februari

Agressie en geweld

Interne en externe invloeden. Agressie en geweld kunnen plaatsvinden binnen de organisatie waar je werkt (intern), maar veel vaker gaat het om buitenstaanders, zoals klanten en patiënten (extern).

Agressie en geweld kunnen in drie verschillende vormen voorkomen namelijk:

Verbaal:

  • Schelden;
  • beledigen;
  • schreeuwen;
  • dreigen;
  • kleineren;
  • bekritiseren;
  • pesten of online pesten(vervelende e-mails, treiteren via sociale media).

Fysiek :

  • Schoppen, slaan, enz.;
  • bedreiging met een wapen;
  • overvallen worden;
  • spugen;
  • duwen;
  • seksueel geweld.

Psychisch:

  • Bedreigen van jou of jouw thuissituatie;
  • intimideren;
  • onder druk zetten;
  • verwaarlozing;
  • negeren;

Wees alert. Daarvoor een paar tips:

Tip 1– Blijf kalm. Tel eerst tot tien, je eerste reactie is niet altijd de juiste en komt vaak voort uit een uitgelokte emotie. Tot tien tellen helpt om de situatie niet uit de hand te laten lopen.

Tip 2 – Eigen veiligheid voorop. Raadpleeg het nood- of vluchtplan om te weten welke stappen je moet nemen in dreigende situaties. Doe periodiek een oefening met je collega’s of vraag om een cursus bedrijfshulpverlening (BHV). De bedrijfshulpverlener moet in elk bedrijf aanwezig zijn en is het aanspreekpunt bij calamiteiten.

Verder lezen over dit onderwerp.


Donderdag 26 februari

Discriminatie op de werkvloer.

Discriminatie komt helaas ook op de werkvloer voor. Meer dan de helft van alle discriminatieklachten die binnenkomen bij het College voor de Rechten van de Mens vinden plaatst op de werkvloer.

Direct en indirect. Discriminatie kan rechtstreeks plaats vinden om bijvoorbeeld direct iemand buiten te sluiten of iemand van een bepaalde afkomst de toegang te weigeren. Indirecte discriminatie is als een eis of een bepaalde werkwijze in eerste instantie neutraal is en later via een omweg leidt tot discriminatie.

Onderscheid in discriminatie. In een werksituatie mag er geen onderscheid worden gemaakt op grond van:

  • Godsdienst;
  • levensovertuiging;
  • politieke overtuiging;
  • ras;
  • geslacht;
  • nationaliteit;
  • seksuele geaardheid;
  • burgerlijke staat;
  • handicap of chronische ziekte;
  • leeftijd;
  • arbeidsduur (fulltime of parttime);
  • soort contract (vast of tijdelijk).

Zorg dat discriminatie stopt. Wat kunt u bijvoorbeeld doen?

Spreek dader aan. Om uw grens aan te geven spreekt u de dader aan op zijn of haar gedrag.

Neem iemand in vertrouwen. Neem contact op met een goede vriend(in), directielid of met de bedrijfsarts of huisarts.

Dien een klacht in. Als u het gevoel heeft dat u gediscrimineerd wordt, kunt u een klacht indienen bij de klachtencommissie  van het bedrijf waar u werkzaam bent. Dit wordt vaak ondergebracht bij de Midden Raad (MR). Er moet dan een vertrouwenspersoon intern of extern kunnen worden aangewezen.

U kunt ook voor vragen en/of klachten terecht bij het College voor de Rechten van de Mens. Dit college onderzoekt dan uw klacht en u en uw werkgever zullen dan bewijzen moeten . Het kan ook zijn dat ze u doorverwijzen naar een andere instantie.

Meer lezen over dit onderwerp.


Woensdag 25 februari

PSA-Seksuele intimidatie

Op het werk kunt u te maken krijgen met seksuele intimidatie door bijvoorbeeld uw collega’s, leidinggevenden of klanten. Hierbij gaat het niet om een onschuldige flirt of een vriendschappelijke aanraking, maar om seksueel getinte aandacht die u niet fijn vindt en misschien zelfs bedreigend vindt. Seksuele intimidatie hoeft niet altijd om lichamelijk contact te gaan. Opmerkingen of gebaren kunnen ook als vervelend of dreigend worden ervaren.

Eén op de tien werknemers heeft hier af en toe last van. Een onschuldig bedoelde opmerking die een grote impact kan hebben.

Er zijn verschillende vormen van seksuele intimidatie.

Verbaal:

  • Seksueel getinte berichtjes of briefjes;
  • intieme vragen over je privéleven;
  • bijbedoelingen.

Non-verbaal:

  • Iemand die je langdurig aanstaart;
  • seksueel getinte afbeeldingen tonen (direct of via internet).

Fysiek:

  • Iemand die je betast (aanranding);
  • iemand die je dwingt toe te kijken naar seksuele handelingen;
  • iemand die je de doorgang verspert.

Heeft u te maken met seksuele intimatie dan is het heel belangrijk dat u erover praat. Laat de dader weten dat u niet gediend bent van zijn of haar handeling. Praat ook met iemand die u vertrouwd. Durf ook een seksuele handeling te melden dit kan bij:

  • De klachtencommissie op uw werk;
  • leidinggevenden;
  • College voor de rechten van de mens;
  • bij de politie d.m.v. een aangifte;
  • slachtofferhulp Nederland.

Bron: Arboportaal

Meer lezen over seksuele intimidatie

Morgen gaan we het hebben over discriminatie, tot dan!


Dinsdag 24 februari

Niet lekker in je vel? Opgepast!

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) wat is dat eigenlijk? Brengt u een groot deel van uw tijd op uw werk door? Dan weet u ook dat de omgang met bijvoorbeeld collega’s, leidinggevenden, klanten en ook de werkdruk, stress kunnen veroorzaken. U merkt dat misschien niet meteen, maar het kan een groot effect hebben op uw emoties, uw gedrag en zelfs op uw lichamelijke gezondheid. Voordat u het weet bent u langdurig ziek. Reden genoeg om daar nu aandacht aan te besteden.

Voorkomen is beter dan genezen. Ik realiseer dat ook, en vind het niet fijn wanneer medewerkers door werkomstandigheden ziek worden, ik wil er alles aan doen om dat te voorkomen. Sterker nog: de overheid verplicht bedrijven om actief deze zogenaamde psychosociale arbeidsbelasting (PSA) tegen te gaan.

Onder PSA verstaan we:

  • Seksuele intimidatie;
  • discriminatie;
  • agressie en geweld;
  • pesten;
  • onevenwichtige werkdruk;
  • psychische klachten.

Tijdens Make the Move in 30 dagen probeer ik deze zogenaamde PSA extra onder de aandacht te brengen en daarmee het taboe op psychische klachten te verminderen. Dit kan ik niet alleen, gelukkig zijn er veel programma’s die aansluiten bij ziektepreventie en ziekteherstel, ook bij u in de regio. Kijk eens op Alles is Gezondheid voor een actie bij u in de buurt.

Vanaf morgen staat er gedurende zes dagen elke dag een onderwerp centraal. Te beginnen bij seksuele intimidatie.

Tot morgen!


Maandag 23 februari

Vandaag wandel ik graag met u mee.

Elke dag 30 minuten aansluitend bewegen is gezond. Met Make the Move kom je vandaag daadwerkelijk in beweging. Neem nu de kans om met een professionele coach een wandeling te maken. Tijdens deze wandeling staat u als mens centraal en wordt u gecoacht in de natuur. Uw eigen personal coach nu gratis voor de actie Make the Move in 30 dagen. Deze wordt u aangeboden door co-counsel coöperatief in coaching en counselling!

  • Plaats: Deurne
  • Vertrek op: Kasteelhoeve 13
  • Tijden: * 11.00 – 14.00 – 16.00 – 20.00 uur. Alleen vooraf inschrijven, even bellen om aan te melden want vol is vol!
  • Duur wandeling: Ongeveer 55 minuten.

*Bij slecht weer wordt deze actie uitgesteld.

Lees verder bij wandelcoaching

!!Let op! Deze actie wordt herhaald  op maandag 2 maart 2015!!

(ps, denkt u aan het nemen van de trap vandaag….)


Zondag 22 februari 

Beweeg bewust. Lees de Move van het Ministerie

Morgen is het voor vele weer het begin van een nieuwe werkweek. Goed om vandaag vast stil te staan over het feit dat mensen makkelijker te lift dan de trap nemen op het werk. Het trappenhuis ligt meestal ook niet op de route en zijn vaak weggemoffeld. Samen met een partner van Alles is Gezondheid, het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en Volksgezondheid, Welzijn en Sport,  wil ik u stimuleren om bij uw bedrijf de trap te nemen in plaats van de lift. Is er geen lift of trap aanwezig, loop dan een blokje om in je lunchpauze. Verfris je neus en laad de batterij even op.

Make The Move van OCW:

Genoeg bewegen op de werkvloer is belangrijk voor de gezondheid. Hier een impuls aan geven is geen overbodige luxe. “Wij Nederland sporten het meest van alle Europeanen, maar we zijn ook kampioen zitten,” aldus het rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau dat onlangs uitkwam.

Het Ministerie van OCW en VWS pakken dit gegeven serieus op. Traplopen stimuleren is een kleine impuls met groot effect. In de pledge van VWS staat “Wij gaan medewerkers stimuleren tot een gezonde(re) leefstijl” en deze Make the move is daar het bewijs van.

Let op morgen is er weer een nieuwe actie in de praktijk!! Dus volg de blogspot en Make the Move!


Zaterdag 21 februari

Hoe zie jij je toekomst?

Handvatten bij nieuw begin en stil staan in het hier en nu

Het leven is een reis waarin je groeit en jezelf ontwikkelt: Er is een startpunt en er is een punt in de toekomst, waarop je de best mogelijke persoon bent die je kunt worden.

Stel jezelf eens de vraag:

  • Waar ben jij op deze reis?
  • Hoe dicht ben je bij de best mogelijke persoon die je ooit zou kunnen worden?

Wat is Wishfull Thinking? Het idee dat allerlei goede, belangrijke dingen die we nu niet doen, later vast nog van de grond gaan komen.

Staat er een moeilijke verandering voor de deur, dan vinden we elk moment geschikt als het maar niet nu is.

Als je niet bewust bent van het verschil (anders kijken naar de toekomst dan naar het nu) kan het gemakkelijk leiden naar een niet ontwikkeld doel, je staat als het ware stil in je ontwikkeling.

Wanneer je doet aan lange termijn denken:

Ga je minder voelen, maak je doelen en idealen.

Ben jij meer van het korte termijn denken:

Dan word je blik meer vertroebeld door details , je denkt meer aan hoe i.p.v. je doel. Je bent hedonistischer en pragmatischer ingesteld. Je laat je meer leiden door specifieke, niet wezenlijke kenmerken; “is het niet te moeilijk, niet teveel gedoe, is het wel leuk?”

Een gevolg, betere- meer verstandige, morele en altruïstische-keuzes maken. Wanneer je de situatie bekijkt vanuit je toekomstige zelf ga je op een meer globalere wijze denken. Waardoor keuzes wijzer, socialer, volwassener en socialer worden.

 “Alles wat je later wilt, wil je nu al!!!”

 Handvatten voor een nieuw begin

Van uitstel komt afstel. Zo motiveer je om dingen wel in het hier en nu te doen:

Stap 1 – Doe alsof je een buitenstaander bent. (Kijk naar je eigen gedrag, maak je beeld eerlijk en realistisch, niet naar plannen, wensen of motieven maar naar wat je doet).

Stap – 2 Wees lief voor je toekomstige zelf. (Iemand (jezelf) om wie je geeft en daar het beste mee voor hebt).

Stap 3 – Stel jezelf voor dat het niet later is maar nu. (Heb je het idee, dat je er later meer tijd voor zal hebben dan nu. Stel jezelf dan de vraag: zou je er tijd voor hebben als het nu is? Nee? Oké dan is het over een paar maanden waarschijnlijk net zo).

Stap 4 – Probeer om je latere beloning zo concreet mogelijk te maken. (Maak gedachten over nu en later zo vergelijkbaar en kom op voor jezelf).

Stap 5 – Mijn lichaam is hard aan het werk; ik werk aan mijn gezondheid. (Houd het lange termijn doel in gedachten, wanneer je blootstaat aan verleidingen. Hoe slechter ik me voel, hoe duidelijker dat het nodig is en goed voor me is).

Puffen, hijgen, zuchten, zweten bij het “mentaal” sporten, Kosten taken moeite en inspanning? Denk dan “als is dit volbreng, train ik mijn zelfdiscipline/autonomie/doorzettingsvermogen/zelfbeheersing, hoe vaker ik dit doe, hoe sterker het wordt”.

Bron Sanne Giesen, Workshop “Zeg het met chocolade” april 2014


 

Loslaten hoe doe ik dat?

Gisteren hebben we het gehad over plezier en het nut van het geven van een compliment. Vandaag geef ik een aantal tips over loslaten van oude gewoontes, gedachten of gevoelens.

Tip 1 – Neem bewust afstand van oude gewoontes. (schrijf dingen op die je het meest bezig houden of die je een naar gevoel geven of wilt veranderen, verbrand deze of gooi ze weg).

Tip 2 – Focus bewust. (Maak een lijstje van de dingen waar je dankbaar voor bent en hang deze op. Of maak een collage van de leuke momenten van afgelopen jaar, gebruik je crea).

Tip 3 – Verbinding van gedachten, gevoelens en gedrag. (De drie g’s staan in verbinding met elkaar en beïnvloeden de weg die je wilt lopen. Zo kan je een gedachten hebben die een bepaald gevoel geven, waardoor je je op een bepaalde manier gaat gedragen. Probeer deze 3 g’s onder controle te houden, want negatieve g’s groeien snel en voor je het weet ben je een behoorlijk eind afgedwaald. Zet bijvoorbeeld een positieve gedachten tegen over een negatieve, op welke manier kan je er ook tegen aankijken?).

Tip 4 – Vertel in je omgeving waar je mee bezig bent. (Bespreek eens met een ander over wat je wilt bereiken en vraag een ander of hij je wilt helpen. Concentreer je op een doel).

Tip 5 – Ga na wat de oorzaak is. (Stel jezelf de vraag, waar komt mijn angst vandaan of wat maakt mij onzeker? Hoe ziet mijn verlieskast eruit? Welke laatje staat nog open? Wat is er voor nodig om dit verlies of dit nare gevoel te verminderen. Hoeveel invloed heb ik hier zelf op?)

Loslaten is iets wat in de meeste gevallen niet vanzelf gaat, het lijkt in sommige gevallen wel topsport omdat je zo je best moet blijven doen om een bepaald resultaat te behalen. Tegenslagen, machteloosheid en onzekerheden liggen op de loer. Het is dan ook belangrijk dat je dit kan en wil accepteren. Het is een proces en de weg ernaar toe bevat veel zijwegen, die niet altijd even gemakkelijk te bereiken zijn. Vraag daarom hulp waar nodig.


Donderdag 19 februari

Gezond en ongezond plezier.

Ontspannen en plezier zijn van groot belang om gezond te blijven. Plezier moet jezelf creëren of jezelf gunnen. Vooral op je werk is het belangrijk dat je plezier ervaart. Daar hangen verschillende factoren van af. Zo heb je zelf een grote verantwoordelijkheid om plezier uit je taken te halen, maar ook je collega’s en je leidinggevenden hebben een bepaalde invloed over jouw werkplezier. Daarin is de teamspirit van groot belang, samenwerken aan een gezamenlijk product.

Gezond plezier:

  • Geeft nooit een schuldgevoel
  • Kunnen genieten
  • Geeft iedereen een goed gevoel, bijvoorbeeld door aardig te zijn
  • Verveelt nooit, werkt niet verslavend

Ongezond plezier:

  • Je kop in het zand steken
  • Verveeld snel
  • Heeft een nare bijsmaak, geeft een slecht gevoel.

Vandaag een goed moment om (meer) plezier te creëren. Zet het werkplezier centraal om je collega eens een compliment te geven. Daarin is het natuurlijk belangrijk dat het ECHT gebeurt!

E: Eerlijk (je moet het wel menen)
C: Concreet(zorg dat het ergens over gaat)
H: Hartelijk (kom spontaan over)
T: Tijdgebonden (doe het nu en niet volgende week)

Het geven van een compliment zorgt voor een goed gevoel, voor jou maar zeker ook voor diegene die hem ontvangt.

In Nederland wordt er sinds 2003 jaarlijks op 1 maart de Nationale Complimenten dag gehouden, waarop aanmoedigt wordt om elkaar eens een complimentje te geven.


Woensdag 18 februari

Kritiek hoe ga ik daarmee om?

Vandaag wil ik jullie een paar handige tips meegeven over het geven en ontvangen van kritiek. Kritiek is een mening van iemand. Het wijst je op bepaalde verbeterpunten om daarmee je prestaties te verbeteren. Het wordt ook vaak gezien als een bepaalde ergernis die speelt bij de kritiekgever.

Kritiek ontvangen is in de meeste gevallen niet prettig, kritiek geven ook niet. Een confrontatie aangaan met bijvoorbeeld je collega om hem te wijzen op zijn gedrag of prestaties kan best lastig zijn.

Vaak worden de reacties verkeerd geïnterpreteerd omdat je deze op jezelf betrekt, bijvoorbeeld je krijgt te horen ‘dat heb je vandaag niet goed ingepland’ je denkt ‘ik kan niet plannen’ of ‘de laatste tijd zijn je taken niet af’ jij denkt ‘wat ben ik toch traag, ik kan ook niks’.

Om de gedachten en gevoelens bij het krijgen van kritiek op een meer bewuste manier in te zetten heb ik de volgende tips voor je verzameld.

Als je kritiek wilt geven.

Tip 1 – Denk eerst na over je verbeterpunt. Wat is het precies waar je kritiek op hebt? Je bent namelijk snel geneigd om uit je eigen emoties te reageren. Staat deze reactie wel in verhouding met de situatie of spelen er nog andere dingen mee?

Tip 2 –  Wat valt je op? In plaats van meteen kritiek te geven, kan je ook door vragen naar de specifieke situatie waarin de kritiekontvanger zich bevindt en wat je daarin opvalt.

Tip 3 –  Spreek in de ‘ik’ vorm. Als je de zin begint met ‘ik’ klinkt het minder erg en laat je jouw mening horen in plaats van een ander af te vallen (mopperen of klagen), bijvoorbeeld ‘ik vind jouw voorstel niet goed in plaats van ‘jouw voorstel is niet goed’.

Al je kritiek ontvangt.

Tip 1 – Probeer de kritiek te begrijpen. Probeer door te vragen wanneer je kritiek ontvangt. Het kan namelijk zijn dat je door vroegere ervaringen of een ingehouden boosheid minder goed op de huidige boodschap reageert.

Tip 2 – Laat de ander in zijn waarde. Daarmee hoef je het niet eens te zijn met de boodschap maar daarmee kan je wel zeggen , ‘wat goed dat je aangeeft dat je hier tegen aan loopt’. Hiermee maak je duidelijk dat je de boodschap hebt ontvangen.

Tip 3 –  Doe iets met de boodschap. Ga bij jezelf na wat je kan en wilt veranderen ten aanzien van de kritiek die je hebt ontvangen. Het kan namelijk zijn dat de ergernis bij een ander blijft bestaan. Ga bijvoorbeeld onderhandelen en sluit een compromis. Maak duidelijke afspraken en spreek een evaluatiemoment af. Je kan er ook voor kiezen om niks gaat doen met de kritiek, laat dit je kritiekgever dan wel weten.

Succes!


Dinsdag 17 februari

Checklist even alles op een rij

Herken jij je in één van onderstaande signalen? Raadpleeg dan de do en don’ts van onderstaande lijst.

Weinig energie, lusteloos of vermoeidheid:

  • Zorg voor voldoende beweging
  • Doe een ontspanningsoefening
  • Eet voldoende groente fruit
  • Ga iets leuks doen
  • Praat erover

Slaapproblemen:

  • Vermijd alcohol en cafeïne
  • Vermijd telefoon, tablet of tv dertig minuten voor het slapen gaan
  • Probeer een slaapdagboek bij te houden, wellicht komt daarmee de oorzaak naar boven
  • Pieker je veel? Probeer dit dan overdag 15 minuten in te plannen

Concentratieproblemen:

  • Voorkom mentale overbelasting door bijvoorbeeld te gaan bewegen of te sporten
  • Doe één ding tegelijk
  • Gebruik een geheugensteuntje of zogenaamde post-it

Laag zelfbeeld:

  • Accepteer je tijdelijke onvermogen
  • Stel jezelf gerust door te zeggen ‘ik weet dat het me zal lukken’
  • Zet bij elk negatief beeld een positief beeld tegenover
  • Praat erover

Perfectionisme:

  • Besef dat je niet alle problemen zelf op hoeft te lossen
  • Leer van je fouten in plaats van ze, kosten wat kost te voorkomen
  • Vraag eens een ander wat hij van je vind
  • Stel je verwachtingen bij
  • Accepteer wie je bent
  • Een inzet van 200% kan niet, het zal op den duur zijn tol eisen en overbelast raken

Helaas kunnen wij niet allen signalen hier centraal stellen. Handige gezondheidssites voor meer informatie zijn:

www.psychischegezondheid.nl/psychowijzer

www.hulpgids.nl

www.korrelatie.nl


Maandag 16 februari

De sleutel voor geluk

In het woord ‘geluk’ zitten de ingrediënten die van belang zijn voor het versterken van je zelfbeeld en het uitbreiden van positieve emoties namelijk:

G geloof in je zelf en in hetgeen wat je doet (als je gelooft in jezelf is alles mogelijk. Als je zelf niet overtuigd bent, kan een ander jou ook niet overtuigen. Stel een doel voor jezelf waar je naar toe wilt werken).

E eén ding tegelijk doen, tijd is je beste vriend (maak een stappenplan met deadlines, actiepunten en evalueer waar nodig, bijstellen en aanpassen hoort daar ook zeker bij).

L loslaten van negatieve gedachten (als je negatieve gedachten hebt, doorbreek en vertraag je eigenlijk het bedenken van nieuwe helpende en/of motiverende vragen. Het leidt af van de realiteit en zal je op den duur opbreken, vertrouw op je actieplan en de keuze die je daarvoor gemaakt hebt).

U Uitrusten (om je prestaties te verdubbelen is het belangrijk dat je goed ontspant. Dat kan met bijvoorbeeld een ademhalingsoefening of met meditatie).

K kracht halen uit je positieve gedachten (ieder mens heeft de behoefte aan bevestiging, het stimuleert ons om door te gaan en onze inzet te versterken. Zelfbevestiging geeft mentale veerkracht en vergroot je zelfvertrouwen. Kijk niet naar een ander wat hij/zij allemaal kan, maar kijk naar jezelf wat jij al allemaal kan en bereikt hebt).


Zondag 15 februari

Het nut van ontbijten.

Voor veel mensen in het zuiden van het land zal vandaag wel een stevig ontbijt op het menu staan. Waarschijnlijk vannacht tot laat in de kroeg als een beest tekeer gegaan. De behoorlijke biertjes weggedronken en zingend en swingend met je vrienden gezellig doorgezakt. Dan gaat zo’n ontbijt er in de meeste gevallen wel in, het helpt zelfs je kater te verminderen. Maar voor het zover is kost het waarschijnlijk enige moeite om überhaupt je bed te verlaten, neem dan ook de tijd. Uitslapen helpt om de kater de baas te worden. Is het dan eenmaal zover dat je je toch zover hebt gekregen om uit bed te rollen. Teer dan in ieder geval op een stevig ontbijt met veel water of vruchtensappen.

Het ontbijt overslaan, dat geldt overigens ook voor de niet-feestgangers onder ons, is echt uit den boze. Soms kan het lijken dat het de ideale manier is om minder calorieën binnen te krijgen en dus gewicht kwijt te raken. Maar het tegenovergestelde is waar.

Een goed ontbijt zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft, dat je motortje warm blijft en goed blijft draaien. Het zorgt ervoor dat je hongergevoelens tijdens de dag goed worden gereguleerd. Zorg je niet voor een goed ontbijt, dan kan het zomaar zijn dat je je bij de lunch ‘overeet’.

Wat is voedzaam tijdens het ontbijt:

  • Havermout
  • Volkorenbrood
  • Magere kaas
  • Aardbeien
  • Bananen
  • Watermeloen
  • Griekse Yoghurt

En zelf een kop koffie stimuleert de gezondheid, zorg er wel voor dat je niet teveel suiker of room toevoegt, drink het liefst zo puur mogelijk.


Zaterdag 14 februari

Valentijnsdag

Er zijn verschillende verhalen over het ontstaan van Valentijnsdag. Vandaag de dag wordt het meer gezien als een commercieel doeleinde waarbij het geven van chocola, bloemen of het versturen van een kaart naar je geliefde nog steeds razend populair is. Commercieel of niet, het is in ieder geval een mooi excuus om eens lekker te gaan uiteten, iemand te trakteren op een mooie bos rozen of je lief eens extra aandacht te geven.

Een gelukkige relatie met anderen is niet altijd vanzelfsprekend. Misschien wacht jij nog wel steeds wel op de juiste partner. Is je relatie op een dood spoor of kan het juist wel een flinke boost gebruiken.

Doe de test en kom erachter hoe jij je voelt in je relatie.

Nog geen relatie maar wel opzoek, gebruik dan onderstaande tips van sochicken!

Je verlangt naar een fijne relatie, maar je kunt de ware gewoon niet vinden. Tijd om hysterisch te huilen? Nee, tijd om aan de slag te gaan! Er is genoeg te doen!

 Zondagmorgen. Geen kus op je wang. Geen ontbijt op bed. Geen geur van verse koffie. Je bent tevreden met je leven, maar je voelt dat er iets mist. Een maatje, iemand om je leven mee te delen.

Je beseft heel goed dat ook mensen mét relatie bijna nooit ontbijt op bed krijgen. Dat het heel goed zou kunnen dat jij diegene zult zijn die de verse koffie moet zetten omdat het anders niet gebeurt. Maar dat doet er niet toe. Je bent er klaar mee. Alleen leven is prima, maar dat heb je nu wel gehad.

Het wordt tijd voor verandering. Je kunt wegkruipen en jezelf zielig vinden omdat je tegen je zin in single bent. Je kunt ook opstaan met een glimlach. Jezelf tevreden uitrekken en aan de slag gaan met deze tips!

De basis

Oké, hoe vind je een relatie? Blijkbaar lukt het je niet om zomaar iemand tegen het lijf te lopen. Waarom lukt het andere mensen wel?

Het leven werkt vaak volgens een heel interessant principe. Waarom is me niet duidelijk, misschien om het spannend te houden. Het luidt als volgt:

“Je krijgt vaker wat je wilt wanneer je het eigenlijk niet nodig hebt.”

Zodra dingen goed gaan, komen er goede dingen op je pad. Zodra jij helemaal tevreden bent met je leven, komen er dingen langs die je leven nog mooier kunnen maken.

Dat, en een paar andere tips gaan je een relatie bezorgen. Er zijn namelijk genoeg mensen die op jou zitten te wachten, en van die mensen voldoen er onvermijdelijk een aantal aan jouw voorkeuren. Dus aan de slag!

  1. Maak jezelf gelukkig

Mensen zijn dol op gelukkige mensen. Gelukkige mensen zijn aardiger, liefdevoller, inspirerender, ze stelen je energie niet (zoals zoveel andere mensen wel doen) en ze geven je simpelweg een goed gevoel.

Gelukkig zijn is fijn. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de mensen om je heen. Wanneer je gelukkig bent voel je je tevreden. En wanneer je je tevreden voelt, heb je niets meer nodig.

Mensen die niets nodig hebben zijn aantrekkelijk. Het maakt je spannend. Het maakt je onafhankelijk en interessant. Het is niet slim om een relatie te beginnen om een leegte op te vullen. Het is slimmer om een relatie te beginnen om een geweldig leven nóg mooier te maken.

Niemand wil gebruikt worden als opvulmiddel. Zoek dus niet naar opvulmiddel. Werk aan jezelf. Vul alle leegtes op. Met liefde, persoonlijke ontwikkeling, aandacht en tijd.

Maak jezelf gelukkig. Dan ben je op je aantrekkelijkst. Je hebt geen relatie nodig om je goed te voelen. Straal dat uit, en je vergroot je kansen om juist een relatie te krijgen.

  1. Doe je nooit anders voor

Gelijken trekken elkaar aan. Iedere relatie, of het nu een levenspartner, een vriendschap of een familielid betreft, is gebaseerd op gemeenschappelijke interesses of achtergronden. Als jij je anders voordoet dan je bent, trek je mensen aan die niet bij je passen. Niet jezelf zijn is dus onverstandig. Het leidt tot vreemde vriendschappen én frustraties in de liefde.

Ja, je laat je van je goede kant zien als je een date hebt. Iedere persoonlijkheid heeft meerdere kanten. Zolang je maar een kant laat zien die echt van jezelf is.

Wees niet bang om je voorkeuren uit te spreken, om je mening te laten horen. Alleen op die manier kun je met elkaar op één lijn komen. Laat jezelf zien. Je bent perfect zoals je bent!

  1. Denk positief over jezelf

Werk aan je zelfvertrouwen. Haal jezelf niet naar beneden. Maak jezelf niet wijs dat jij het ‘niet waard bent om een relatie te krijgen’. Onzin. Iedereen verdient een relatie. En iedereen is onderhevig aan de wetten van oorzaak-gevolg.

Als jij niet de dingen doet die je aan een relatie helpen, dan zal er geen relatie komen. Sommige mensen stuiten toevallig op de ‘ware’, anderen moeten er iets voor doen.

Dat is niet erg. Het is wat het is. Dat maakt jou niet ‘onwaardig’ of een ‘mislukking’. Jij bent geweldig zoals je bent, jij bent het waard om van te houden. Je bent het waard! Denk positief over jezelf.

Je Bent Helemaal Goed Zoals je Bent

Ja, Jij Bent Goed Genoeg

Wat Ben je Toch een Loser!

  1. Ga naar plekken waar je zelf graag komt

Het is mooi hoe mensen soms wanhopig zijn om een relatie te krijgen, en vervolgens totaal geen actie ondernemen. Hoe krijgen mensen relaties? Simpel: ze zien elkaar, ze praten met elkaar, ze worden verliefd op elkaar.

Als jij jezelf gevangen zet in een wereld met mensen die je al kent (en waarmee je dus geen relatie hebt gekregen), dan is de kans dat je iemand tegen het lijf loopt erg klein.

Dus ga op pad. En ga naar plekken waar mensen zoals jij graag komen. De kans is namelijk groter dat je hier iemand ontmoet die bij je past. Durf jezelf een beetje bloot te geven bij leuke nieuwe mensen en heb gewoon plezier. Ga niet op ‘jacht’, maar wees niet bang om lekker te flirten. Relaties ontstaan soms op de stomste manieren. Sluit je dus niet af voor gekke situaties, gekheid maakt het leven interessant!


Vrijdag 13 februari

Dag 4 Harde cijfers

Vandaag is het vrijdag de dertiende. Om je nu niet meteen schrik aan te jagen begin ik eerst maar eens met, vandaag heb je:

  • 30% meer kans op file
  • 16,4% meer kans op een echtscheiding
  • 11,7% minder kans op een aanrijding
  • 10,2% minder kans op een weigerende lift
  • 10% meer kans om te struikelen
  • 5,4% minder kans op verwonding
  • 4,3% minder kans op verslapen
  • 2,6% minder kans om iets te verliezen
  • 1,8% minder kans op een computercrash
  • 1,5% minder kans op te laat komen
  • 1,3% minder kans op breken serviesgoed e.d.
  • 1,1% minder kans op ruzie
  • 0,1% meer kans op een boete
  • 0,1% meer kans op gewoon pech

(bron: alles op een rij.nl)

Geloof en hoop liggen dichtbij elkaar. Maar hoe zit het nu met bijgeloof. Vandaag is het een dag vol raadsels, mysteries en ongeluk, het is immers vrijdag de dertiende. Veel mensen geloven dat het vandaag een ongeluksdag is. De hoge verzuimcijfers op deze dag liegen er niet om. In veel landen worden zelf belangrijke beslissingen op deze dag uitgesteld. In Nederland valt het gelukkig wel mee met de ongelukken, het lijkt erop dat we deze dag juist extra voorzichtig zijn, of komt het omdat we vandaag massaal thuis blijven?

In de psychologie wordt de term paraskevidekatriafobie gebruikt voor de angst voor vrijdag de dertiende. Een mooi woord voor scrabble zou je denken, toch is het een serieuze aandoening. Het richt zich vooral  op onze irrationele gedachten, gedachten die worden gezien als de waarheid maar afdwalen van de werkelijkheid met de angst  voor het getal dertien.

Ze zeggen dat het mysterie voor vrijdag de dertiende misschien wel het meest verspreidde bijgeloof is wat we kennen.

50-grote-gelukspoppetjes-geluk-popjes

531_1360409894_worry-dollsHoe bijgelovig ben jij? Mail je antwoord en ontvang een gelukshanger (op is op).


Donderdag 12 februari

Dag 3 Vermijd vroege ochtendstress

Vandaag staat de stressvrije schoolochtend op het programma. Om je nu al niet meteen een hoge portie stress te geven, lijkt het mij verstandig om deze tips pas morgen toe te gaan passen.

Iedereen met schoolgaande kinderen heeft weleens te maken met ochtendstress. Ochtendstress-300x223Stress die ontstaat door tijdgebrek, verkeerde planning, te laat opstaan, slecht weer of een poepbroek net voordat je wilt gaan. Sommige dingen kan je nu eenmaal niet voorkomen, gelukkig bestaan er wel tips die helpen bij een stressvrije ochtend.

Tip 1 – Vermijd discussie. leg s’ avonds eventueel samen met je kind(eren) de kleren voor de volgende dag klaar. Hiermee voorkom je dat je de lievelingstrui van je zoon of dochter niet kan vinden die hij of zij perse aan wilt. Ook ben je de discussie voor omdat je dit van te voren samen hebt afgesproken.

Tip 2 – Wat pak ik in.  Kijk een dag van te voren naar het weerbericht, hierdoor voorkom je dat je op het laatste moment nog opzoek moet naar de zonnebrand, regenlaarsjes, paraplu of winterjas.

 Tip 3 –  Bereid voor. Maak een avond van te voren het ontbijt vast klaar. Je wilt je kinderen een gezond ontbijt meegeven, iets waar ze dag goed mee kunnen starten. Om stress in de keuken te voorkomen maak je het ontbijt de avond van te voren klaar. Je kan er ook voor kiezen om s’ morgens een vruchten/granen smoothie aan te bieden, dit is een goed alternatief voor de boterhammen.

Tip 4 – Gun jezelf rust. Er is niemand bij gebaat als jij jezelf voorbij loopt. Het is belangrijk om een goede nachtrust te hebben om de volgende dag weer fris van start te kunnen. Een goede nachtrust bestaat uit snel inslapen en tussen de zes en acht uur slaap. Moeite met inslapen lees dan verder bij piekeren.

 


Woensdag 11 februari 2015

Dag 2 Hoe weerbaar ben ik eigenlijk?

De fundering is de basis van je bestaan. Dat geld voor je relatie, je werk of op andere vlakken van je leven. Als die stevig is gebouwd kan hij wel tegen een stootje. Het meeveren in vervelende of lastige situaties wordt mentale veerkracht genoemd. Je hebt dan het vermogen om te herstellen van stress en tegenslag. Deze veerkracht is belangrijk voor een gelukkig leven. De mentale veerkracht vind je in de fundering. Je kan als het ware meerdere keren springen zonder dat er scheuren of deuken ontstaan. Het betekend niet dat je niet verdrietig of somber mag zijn in nare situaties, deze gevoelens horen er op zo’n moment juist bij het leren accepteren en kunnen loslaten past bij jouw mentale veerkracht.

Wanneer er sprake is van afname van de mentale veerkracht, bijvoorbeeld bij terugkerende mentale veerkracht psaemoties, of onvrede over je werk, kan het zijn dat je niet meer zo makkelijk terugveert. Het kost je steeds meer moeite en er ontstaan spanningen, oplopende emoties of boosheid. Het lukt je niet om een situatie te accepteren, laat staan los te laten. De ongezonde stress ligt op de loer (stress die aanhoudt en niet vanzelf verdwijnt). Dit is een proces wat zich afspeelt in de hersenen. Door de nare ervaring, schokkende gebeurtenis of onvrede neemt de veerkracht af en ben je niet meer voldoende weerbaar. Dit gebeurt in eerste instantie onbewust de opeenstapeling doet de emmer uiteindelijk overlopen. Dit willen we natuurlijk voorkomen aangezien er dan geen sprake meer is van herstel maar van ziekte.

Vandaag geef ik je een paar tips om er voor te zorgen dat jij je mentale veerkracht kan vergroten.

Tip 1 – Vind je zelf aardig. Hecht je veel waarde aan wat anderen van je vinden? Bekijk dan eens hoe aardig jij eigenlijk wel niet bent. In de meeste gevallen geven mensen zichzelf een lager cijfer dan bijvoorbeeld een vriend of familielid. Durf het eens na te gaan door het simpelweg te vragen wat iemand van je vindt.

Tip 2 – Zoek niet altijd naar oplossingen. Het is belangrijk dat je dingen ook los kunt laten en niet altijd met een oplossing klaar staat. Vooral ook omdat mensen zelf verantwoordelijk zijn voor hun keuzes en beslissingen. Het is een goede eigenschap om behulpzaam te zijn. Maar zorg dat het niet ten koste van jezelf gaat.

Hoe je concreet aan de slag gaat om nare situaties los te laten en te verwerken is gewoon het antwoord te accepteren. Om los te laten moet je beslissen dat je verder wilt.  Het verwerken doe je niet door  weg te lopen, maar je gevoelens te accepteren. Je gevoelens mogen er zijn en horen bij deze situatie. Dit is een proces en zal je vaak moet herhalen voor een goed resultaat. De  negatieve gedachten/gevoelens in deze situatie hebben vaak de overhand, je wordt meegezogen en je gedachten roepen alleen maar vragen op. Je zal zien dat deze gedachten je niet naar de realiteit brengen. Meer lezen over onze gedachten klik hier.

Tip 3 – Je mag fouten maken. Ik kan me voorstellen dat je altijd alles goed wilt doen, het maakt je sterk en zelfverzekerd. Dat neemt niet weg dat fouten maken juist goed kan zijn om een situatie eens van een andere kant te bekijken. Je leert daarmee pas echt jezelf kennen. Ervaringen opdoen en op de juiste moment de juiste keuzes maken.

Ben jij stress nog niet de baas? Kijk dan op de website voor meer informatie.

Meer lezen over mentale veerkracht doe je hier.


Dinsdag 10 februari 2015

Dag 1 Voorkomen is beter dan genezen

De eerste stap  om na te gaan hoe je preventief werkt aan je gezondheid is een kritische blik op je leven en de fundering hiervan. Stel je zelf de onderstaande vragen.

  • Heb jij een levensdoel?
  • Hoe vaak beweeg je?
  • Doe jij je werk met plezier?
  • Hoe ziet je voedingspatroon eruit?
  • Hoe tevreden ben je met relatie?
  • Waar kan je terecht met je problemen?
  • Op welke manier kan jij je ontspannen?

Hoe heb je jouw vragen beantwoord? Wat valt je op? Welke dingen zou je liever anders willen doen? Of ben je eigenlijk zeer tevreden over hoe het op dit moment met je gaat? Bekijk dan eens hoe het er over vijf jaar uit zou zien, waar sta je dan? Of op welke manier heb je dit bereikt? Hoe doelbewust was deze keuze? Op welke manier had je het ook kunnen doen?

Ben je na het beantwoorden van deze vragen nog steeds zo zeker over je keuze? Of ben je juist helemaal de draad kwijt geraakt?

Ik kan je 100 verschillende tips geven over hoe je je gezondheid op peil houdt, wat wel of niet goed voor je is. Maar of daar ook de oplossing ligt ben ik niet zeker. Ik denk dat gezondheid samen gaat met je lichaam, geest en je maatschappelijke welzijn. Deze zullen de verbinding of te wel de rode draad zijn in jouw leven, gezondheid of welbevinden. De zelfredzaamheid daarin vergroten en de stimulans te activeren kan door middel van een plan van aanpak.

Download hier jouw van plan van aanpak.

Wil jij een move maken naar een vitaler, bewuster of gezonder levensstijl? Lees dan morgen weer een nieuwe blogspot.

partnerlogo alles is gezondheid